top of page

JAUNUMI

Terase: materiālu izvēle un kopšana


Siltais laiks, proti, pavasaris un vasara, ir īstais laiks, kad labiekārtot savas mājas apkārtni vai papildināt to ar kārtīgu, elegantu terasi, kur no rītiem, baudot saullēktu, var iedzert karstu kafiju vai vienkārši atpūsties. Jauno māju projektos, terases ir kļuvušas par neatņemamu dizaina elementu. Taču, lai terase kalpotu ilgstoši un būtu kvalitatīva, tās izveidei ir nepieciešams izvēlēties atbilstošus materiālus un tos pareizi apstrādāt. Koks ir viens no vispieprasītākajiem materiāliem terases izgatavošanā, tieši tādēļ izveidosim nelielu apskatu par piemērotākajām koka sugām terases izgatavošanai priekš Latvijas laikapstākļiem.

Koks kā materiāls ir izceļams ar savu vieglumu, faktūru un dabiskumu, kas mūsdienās cilvēkiem ir kļuvis par ļoti svarīgu aspektu, izvēloties materiālus. Pasaulē ir ļoti daudzveidīgu koku sugu, kas sevī apslēpj atšķirīgas tā pielietojuma īpašībās, taču Ilze Klapere savā rakstā "Koka takas un terases" raksta, ka terases izgatavošanai atbilstošāko un pieprasītāko koksni var iedalīt trīs lielās grupas:

1. priede un egle

Priede un egle ir Latvijas skujkoki, kuri īpaši bieži tiek izmantoti terasēm. Tie ir salīdzinoši lētāki kā citas koksnes, bet ir daudz mīkstāki, tādēļ tie ir speciāli jāapstrādā ar dažādiem antiseptiskiem līdzekļiem vai arī jāimpregnē, lai tos pasargātu no mitruma un sēnēm, kas pēc laika var izraistīt dēļa pūšanu un trupēšanu.

2. sibīrijas lapegle

Sibīrijas lapegle ir sveķains, taču blīvs, ciets un izturīgs vietējais skujkoks. Tas ir ekskluzīvāks un dārgāks materiāls, bet ir noturīgs pret mainīgiem laikapstākļiem, kā arī nav nepieciešama papildus apstrāde, lai tas kalpotu ilgstoši. Tomēr ir jāmin, ka neapstrādāta lapegle ar laiku maina savu ierasto toni, kļūstot pelēki sudrabaina. Lapegli var apstrādāt ar dabīgām eļļām, piemēram, lineļļu, kas palīdzēs noturēt lapegles dabīgo toni, taču tas ir dārgs un ķēpīgs process, kas jāatkārto ik pa diviem gadiem.

3. eksotiskās koksnes

Pie eksotiskās koksnes pieskaitāmi tādi koki kā tīks, dzelzkoks, kumaro u.c. Eksotiskās koksnes ir cietas un izturīgas, un tās kalpos ilgi un kvalitatīvi, taču ir ļoti dārgi materiāli, kā arī to apstrāde ir sarežģīta. Eksotiskie koki nav speciāli jāapstrādā, bet tie ir jākopj ar speciālām eļļām, lai nezaudētu savu toni.


Recent Posts

See All
bottom of page